Med sine lange, kalde og snørike vintre, byr Alvdal på fantastiske opplevelser gjennom hele den kvite årstida. Ta innover deg det vakre landskapet med daler og fjell, og utforsk mulighetene for turer på ski, til fots eller med truger.

Vinterlandskap i Alvdal.
Foto: Mette Skovro

LANGRENN

Skibygda Alvdal har fostret opp mang en skiløper opp gjennom tidende, og en av de eldste treskiene i Norge er funnet her. Det er neppe tilfeldig. Det stabile vinterklimaet og naturen gjør Alvdal til et eldorado for langrenn, med et stort løypenettverk rundt om i hele bygda. Her finner du 140 km med oppkjørte skiløyper, som er tilrettelagte for både skøyting, klassisk og hunder. Mange av løypene ligger med bare få minutters avstand til sentrum. Skihytta Allmannstua er åpen for skiløpere hver helg store deler av vinteren, og her kan du nyte fersk bakst og noe varmt å drikke.


TOPPTUR

Tronfjell er et landmerke og en perle i Alvdal, med fantastisk utsikt og urørt snø, 1666 meter over havet. En topptur her er en fin vintertur for både nybegynnere og den som har gått pudderkledde topper mange ganger før. Andre fine toppturmål er Bellingen og Høgkletten.


FJELLSKI UTENFOR ALLFARVEI

Alvdal er et mekka for skiturer utenfor løypene – enten du vil til topps eller gjennom skog og daler. Kvebergsvangen, Valråkjølen, Finnbudalen og Dølbekken byr på fine turer. En dagstur til Storhøa er en klassisk påsketur i solskinn og på skareføre. Toppen av Tronfjell er et annet fint turmål, enten ved å følge bilveien eller å gå utenfor. Korsberghytta er også et fint mål.


TRUGETUR

Du trenger ikke ski på beina for å komme deg ut i i urørt vinterlandskap. Med truger tar du deg frem utenfor allfarvei, og det kan by på fantastiske vinteropplevelser. Truger gir deg nemlig godt grep på is og skare, og tar deg frem i vinterskog med djupsnø. Her er fine turer å ta på truger:

  • Høyåsen. Gå fra Kvebergssvangen øvre og langs turstien til Tylldalsbua.
  • Bjørnåsen, kan nås fra Kvebergsvangen Øvre eller Sjulhusvangen.
  • Hauståsbua. En sentral og lett tilgjengelig tur fra Kattmoen. Fra Hauståsbua kan du dessuten gå videre til Hauståsen og Skarvangen.
  • Høgåsen på Gammelsætra, Haustdalen. En kortere tur med fantastisk utsikt. Gå fra parkeringen ved Gløtheimvangen på midtsæteråsen.
  • Sten. Fra Måna kan du få skikkelige motbakker og nydelig utsikt over bygda.
  • Baugsberget. En bratt tur som enten gir deg nydelig utsikt over bygda, eller tar deg over skodda.

TIL FOTS

Selv om mange prioriterer skiturer på vinteren og ser på fotturer som en sommer- og høstaktivitet, er det mange som helst vil ta beina fatt på vinterstid også. I Alvdal finnes et flust med lett tilgjengelige turmål og stier som du kan nå til fots i det snødekte landskapet. Her er noen favoritter:

  • Hauståsbua. Godt opptråkket sti fra Kattmoen, og et flott utsiktspunkt vel fremme ved bua.
  • Høgåsen på Gammelsætra, Haustdalen er tråkket både for fotturer og for truger. En kortere tur med fantastisk utsikt. Gå fra parkeringen ved Gløtheimvangen på midtsæteråsen.
  • Husantunet. Runden om Husantunet tar deg fra Steibrua, bortover langs Glomma og tilbake igjen på oversida over Husantunet.
  • Bellingmo-runden. Gå fra Strandbu, langs Glomma og til Dambrua – og tilbake igjen på andre siden av elva.

SKØYTER

På vinteren finner du flere skøytebaner utendørs i Alvdal. På Strømmen ligger Basmoen skøytebane, som også er opplyst. Alvdal barneskole og Plassen barnehage har dessuten to mindre skøytebaner på uteområdet.

HER KAN DU LÅNE UTSTYR

Hos Alvdal idrettslag kan du låne gratis utstyr til friluftsliv og idrett. Her finner du blant annet ski, sko, staver og klær, samt truger og hoppski til rekrutter.

ISBADING

Er du en av dem som liker å kaste seg ut i iskaldt vann? Vinterbading kan være en forfriskende opplevelse, og er en morsom og annerledes utendørsaktivitet.