Alvdal har rike idrettstradisjoner, og Kjell Aukrust hadde sine ord i behold da han beskrev at det knapt var mulig å støtte seg på ei bokhylle i Alvdal uten at det datt ned en kongepokal eller to. Både innen ski og fotball har bygda hatt utøvere og lag helt i Norgestoppen.

Alvdal idrettslag ble stiftet i 1902 og er et fleridrettslag med rundt 700 medlemmer og aktiviteter innen fotball, ski/skiskyting, håndball, turn og orientering. Fra 2023 har vi i tillegg eget Frisportutvalg som tilbyr aktiviteter som frisbeegolf, klatring, sykling og brettsport.

Idrettslagets «hjem» er Steimoegga Idrettspark, ca. tre kilometer nord for sentrum. Her har Alvdal IL eget klubbhus med forsamlingslokaler, møterom, kjøkken, kontorer og garderober. Her er det også to 11er kunstgressbaner, tre ballbinger med kunstgress, treningsfelt med gress, nytt helårs anlegg for skiskyting med asfaltert rulleskiløype, lysløype og en splitter ny 18 kurvs bane for frisbeegolf. 

Alvdal IL eier og drifter også tradisjonsrike Sandeggbakken, hvor det er hoppbakker og skilekanlegg. Her arrangeres årlig Solan Gundersens Vinterleker, som er det årlige nasjonale hovedrennet i hopp og kombinert for aldersgruppa 12-14 år.