Alvdal byr på flere historiske og idylliske seterdaler. Fortsatt finnes det også noe aktiv seterdrift i disse områdene – og alle er godbiter for fotturer, sykkelturer, bading, jakt og fiske. 

Romsdalssetra ligger i Einnundalen, og er norges lengste seterdal. Seterdalen ligger i Folldal, noen få mil fra Alvdal.
Foto: Klara Skovro Thoresen

Sølndalen: 
Rett vest for Alvdal ligger fjellområdet Alvdal Vestfjell, som strekker seg mot Rondane i vest, Folldal i nord og Atndalen i sør. Området karakteriseres som høyfjell – med lavkledde, runde formasjoner og spredt bjørkeskog langs flere av vassdragene. Turopplevelsene her er mange, med flere veier inn som gir gode utgangspunkt. Alvdals høyeste fjell, Storsølnkletten (1827 moh.), ligger som en krone ved Breisjøen og Breisjøseter Turisthytte. Andre kjente seternavn i området er Follandsvangen, Franksætra, Flatsætra og Kvislåsætra. Av disse er det kun Breisjøseter som tar imot overnattingsgjester. Det er også fint å kombinere en tur i Alvdal Vestfjell med en tur i Rondane. 

Høstdalen: 
Høstdalen ligger ved Sølndalen. Her er det både hytteliv og seterliv om sommeren, og Langsætra, Gjermundshaugvangen og Valråmotangen tilbyr vanligvis servering av lokal mat og drikke. I tradisjon tro er det også «Høstdalsdager» i denne seterdalen på sensommeren hvert år – en god, gammeldags slåttfest med levende musikk og lokal matservering. Terrenget er mye av det samme som i Sølndalen, men er noe mer frodig og kuppert. Gode muligheter for blant annet turvandring og fiske.

Einunndalen:
Dette er Norges lengste seterdal på 55 km, og ligger bare noen få mil fra Alvdal – nærmere bestemt i Folldal kommune. Einunndalen huser flere setrer, samt frodig og nydelig turterreng i rolige former. Fra toppene kan du se Dovrefjell i det fjerne. Veiene egner seg også svært godt til sykkelturer. Stikk gjerne en tur innom Romsdalssetra, som tilbyr både overnatting og servering på ekte setervis. 

Tronsvangen: 
Tronsvangen er lokalisert rimelig sentralt i Alvdal, ca. 800 meter opp i høyden og rett nedenfor Tronfjell. Her får du både frodig idyll og magisk utsikt mot Alvdal Vestfjell og Rondane samtidig. Tronsvangen Seter, som har røtter helt tilbake til 1885, tilbyr overnatting og utleie av rom til seminarer eller andre private tilstelninger av ulikt slag. Varierte turstier er lett tilgjengelig – sommer som vinter. Dette er også et paradis for sykkelentusiaster, og kanskje særlig for de som liker stisykling og downhill. 

Lomsjødalen:
Lomsjødalen er en populær setergrend med tilknytning til både Savalen, Gardvikåsen og Rødalen. Den lille setergrenda tilbyr gode muligheter for både fiske, sykling og turgåing. Lomsjødalen er kanskje spesielt kjent for sine tilrettelagte skiløyper og «Lomsjødalen rundt», som er populær både i vinterferien og påsken. 

Kvebergsvangen: 
Litt sør for Alvdal sentrum ligger Kvebergsvangen i frodig terreng – krydret med fine turstier, godt fiske og vakker utsikt. Fra Kvebergsvangen kan du enkelt vandre til Allmannstua og Østkjølen i tillegg. Også her er det gode muligheter for sykling. Aktiv seterdrift har avtatt noe, men med årene har det også blitt et populært hytteområde.