Østkjølen fungerer som en ramme til Tronfjell fra Alvdalssida, og omfatter dermed både Sjulhusvangen, Nysetra og Tronsvanglia. Dette er kanskje det området i Alvdal som opplever størst aktivitet gjennom både sommer og vinter. 

På sommeren kan du for eksempel ta fatt på ulike turstier omgitt av seteridyll og frodig terreng. Blant de mest populære fotturene er tur til Barals grav, Tronsåfossen og Tronfjell. Ikke minst har man tilgang til Tronfjellveien fra Tronsvanglia, som for øvrig også er Norges nest høyeste bilvei og tar deg helt til toppen. Der blir du møtt med en femstjerners utsikt mot Alvdal Vestfjell og Rondane.

Dersom man liker fart og spenning, og ønsker å se Østkjølen fra flere perspektiver, kan det være en idé å slenge seg med på guidede stisykkelturer med Urørt ski- og sykkeleventyr. Ellers kan du teste fiskelykken i Kvebergstjønna, eller nyte et forfriskende bad i fine og rolige omgivelser. Østkjølen er i tillegg et utmerket område for jakt på rådyr, elg, rype og hare. Dersom du søker å oppholde deg i området over en en litt lengre periode kan du bestille overnatting hos Tronsvangen Seter.

Vinterstid er området ypperlig for skiaktiviteter – med oppkjørte langrennsløyper og Alvdal Turforenings egne skihytte Allmannstua som tilbyr servering til sultne skiløpere. Det er også svært populært å gå randonee opp til toppen av Tronfjell. Området tiltrekker seg en god dose påsketurister hvert år.